Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Burgemeester lovend over beweging in Drachten

Rood-wit geruite kleden, vrolijke tulpen op tafel, foto’s van stralende mensen, vrouwen in rood-wit gestipte rokjes en studenten die u warm welkom heten. Wie op 18 mei het gemeentehuis binnenkwam kon niet om het Vraagelkaarcafé heen. In deze bijzondere editie van het café namen burgemeester Tjeerd van Bekkum en wethouder Jos van der Horst het Vraagelkaar geluksbankje in ontvangst. Van Bekkum sprak lovend over het initiatief, dat hij zag ontwikkelen tot een beweging die vele Drachsters een sprankje geluk bezorgd. En dat is ook precies de bedoeling volgens van der Horst, die blij is dat er voor iedereen iemand is, om iets mee te ondernemen of elkaar een hart onder de riem te steken.

Extra stoelen werden aangesleept om alle deelnemers te kunnen huisvesten in de kleurrijk versierde raadszaal. Vraagelkaar voorziet duidelijk in een behoefte. De aanmelding werden dinsdag stopgezet toen de teller op 130 stond. De beweging die inmiddels is uitgewaaierd door heel Nederland heeft duizenden verbonden voor een sprankje geluk. Het initiatief van Janet Turkstra, geboren Drachster die iets wilde doen om mensen met elkaar in contact te brengen. Van Bekkum was lovend over haar inzet om echt het verschil te maken. En was blij dat er zoveel jongeren bij betrokken zijn. Van der Horst en van Bekkum namens als eerste plaats op het bankje met de tekst: Ervaar een sprankje op het Vraagelkaar Geluksbankje. Adri (66) al twee jaar lid van Vraagelkaar zat tussen de heren in. Ze gaf aan wat Vraagelkaar haar opleverde. Veel ondersteuning maar ook een vriendin met wie ze op fietsvakantie ging en met wie ze deze zomer graag weer op stap gaat.

Tijdens de inspiratieworkshop ontstonden hartverwarmende verbindingen: Aukje (72) kan met maar liefst vier mensen op de fiets richting het Witte Huis in Olterterp. Jozua’s aanbod om de stamboom voor iemand uit te zoeken leverde vijf enthousiaste reacties op. Ook Iepie (68) kreeg vier reacties op haar vraag wie een keertje mee naar de Fraijlemaborg in Slochteren wilde. Marlies (70) vindt het lastig om ondersteuning te vragen. Maar door de inspiratieworkshop raakte ze overtuigd: Ik kan het niet alleen. En dat hoeft ook niet. Lineke (69) en Saakje (63) zaten gezellig naast elkaar. Ze ontmoetten elkaar al eerder via Vraagelkaar en dronken een kopje koffie bij de Hema. Toen het klikte spraken ze vaker af en gingen fietsen.

Studenten van Singelland VHS ontvingen alle Drachsters hartelijk. Ze vormden vandaag samen met een aantal betrokken Drachsters het hart van de beweging door ouderen uit te leggen hoe de tablet/telefoon of PC werkt, deelnemers in de watten te leggen in het Verwencafé, samen een spelletje te spelen of gezellig te kletsen, te haken of creatief aan de slag te zijn. De bijzondere ochtend werd afgesloten met een heerlijke lunch. Het gemeentehuis werd weer zoals het was... hoewel het Geluksbankje de komende weken in de hal staat. Tot het naar Sûnenz gaat waar buurtbewoners ervan kunnen genieten.

Bekijk alle foto's van deze bijzondere ochtend hier.
Foto's door Teis Elferink