Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Vraagelkaar werkt verslavend!

Wijkcentrum Zuiderzee te Lelystad onderging op dinsdagochtend 23 mei een metamorfose. Op de tafels lagen blauw en groen met wit gestipte kleden, vaasjes met bloemen en de Vraagelkaar inspiratie kaartspellen. Er heerste een bijzondere sfeer. De leerlingen van Praktijkschool de Steiger voorzagen de deelnemers van een heerlijk kopje koffie of thee. Al snel raakten buurtbewoners met elkaar in gesprek of kwamen zelfs bekenden tegen.

De ochtend begon met een korte introductie van de hartverwarmende initiatieven Mantelkring en OpenJeHart en daarna nam Hessiëlle van Dam, voorzitter van Stichting Vrienden van Vraagelkaar, het over voor een energieke inspiratieworkshop. Ze deelde haar inzichten over hoe vriendelijkheid, iets aardigs zeggen of een ander blij maken is als een rimpeling in het water: onbewust zet dit een ander aan om ook weer iets voor een ander te betekenen. Voor haar was dit de rode draad tijdens dit Vraagelkaarcafé.

De inspiratieworkshop maakte veel los en al snel ontstonden er nieuwe verbindingen tussen de deelnemers. Toen Lieke (72) en Gerry (82) aan de praat raakten bleek dat ze in dezelfde buurt woonden, na afloop van het café gingen ze samen op huis aan. Ook heeft Lieke een afspraak gemaakt met Ingrid (62) om binnenkort een museum te bezoeken. Nawal (52) en Olga (59) spraken af om samen te gaan wandelen in omgeving Lelystad. Margreet (46), Ina (67) en Diny (79) raakten enthousiast om eens met z’n drieën een museum te bezoeken, maar maakten eerst een afspraak om eens samen ergens een kopje koffie te drinken.

Vervolgens was het tijd voor de verschillende workshops. Het FitCafé met onder andere rugmassages bleek populair. Gelukkig konden de studenten van Praktijkschool de Steiger inspringen met een spontane hoofdmassage voor de wachtenden. In het SchrijfCafé onder leiding van Christa Krommenhoek gingen de deelnemers geconcentreerd aan de slag. Eén van de opdrachten was om een hart te tekenen en te schrijven wat er in je hart ligt, waarop één van de deelnemers reageerde: “mijn leven inkleuren kan ik wel, maar ik heb er geen woorden voor!” In het CreaCafé onder leiding van Carla Polak waren twee dames die elkaar al eens eerder op een Vraagelkaarcafé ontmoette druk in de weer met pennen en papier. Zij zijn nu ook onderdeel van een creaclubje in de Hanzenborg en grapten: “Vraagelkaar werkt verslavend!” Na de workshops werd een gratis lunch geserveerd door de dames van het wijkcentrum waar alle deelnemers van konden genieten terwijl ze napraatten over het café.

Drie medewerkers van stichting Welzijn uit het sociale wijkteam gaven aan hoe blij ze zijn met positieve beweging Vraagelkaar. Niet in de laatste plaats omdat Vraagelkaar zo goed aansluit op de missie van stichting Welzijn: verbinden en versterken. De kracht van Vraagelkaar zit hem in het verbinden op interesseniveau, zo kan iedereen mee doen en ontstaan er tijdens Vraagelkaarcafés spontaan sprankjes tussen buurtbewoners. Daar zitten veel mensen op te wachten!

Over Vraagelkaar
Vraagelkaar is een beweging vol sprankjes geluk. Wilt u graag fietsen, wandelen of een kopje koffie drinken? Klaverjassen of eens met iemand naar het museum of het theater? Dat kan. Via vraagelkaar komt u met mensen in contact die dit ook willen. Vraagelkaar, gewoon doen. Zo kunnen we veel voor elkaar betekenen!

Bekijk hier alle foto's van deze inspirerende ochtend.
Foto's door Teis Elferink