Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Sprankje geluk in Appingedam

Op donderdag 12 november organiseerde Vraagelkaar in samenwerking met Novo, Noorderpoort en Jimmy’s het eerste VraagelkaarCafé in Appingedam. Het schilderachtige kerkje Nicolaas zat bomvol met Damsters, cliënten en studenten en kon de bezoekers amper huisvesten. Zo groot was de belangstelling. Na een inspirerende presentatie kon iedereen plaatsnemen in het café naar keuze. In het Verwencafé, het Creacafé, Praat- en Spelcafé, het Haak- en Breicafé en het Kookcafé genoten bezoekers van de warme ontmoeting met elkaar terwijl ze verhalen en vragen uitwisselden. De eerste matches waren al snel gemaakt.   

Voor aanvang van het café stonden bezoekers in de rij voor het prachtige kerkje. Het was wel een teleurstelling voor degenen die even wilden kijken, maar zich niet hadden aangemeld. Het kerkje zat bomvol en kon niet meer bezoekers herbergen. Ondanks de drukte hing er een bijzondere sfeer. Studenten van Noorderpoort en vitale deelnemers bleven staan om plaats te bieden aan de oudere Damsters en cliënten van Novo tijdens de sprankelende presentatie van Janet Turkstra en Cathy Bolhuis. Hun droom, om te zorgen dat het gewoon en leuk wordt om iets voor elkaar te betekenen, kreeg meteen gevolg. Deelnemers raakten in gesprek en de eerste matches werden meteen gemaakt. Zo gaan twee deelnemers samen wandelen, wordt een lieve dame zelfs geholpen bij het opruimen van haar zolder en gaan deelnemers gezellig bij elkaar op de koffie. 

Het leverde een warme uitwisseling van vragen op in de diverse cafés. In het Creacafé heerste een serene sfeer. Deelnemers tekenden Mandela’s op canvas of schilderden een glazen waxinelichtje. Een deelneemster zoekt via Vraagelkaar mensen die het ook gezellig vinden om af en toe samen een Mandela te kleuren. Voor het Verwencafé was zo veel belangstelling dat het over twee zalen werd verdeeld. Studenten van Noorderpoort lakten nagels, brachten make-up aan en gaven een ontspannende massage. Deelnemers kwamen zichtbaar tot rust. 

Het haak- en breicafé vond plaats tussen de kleurrijke gebrandschilderde ramen van het kerkje. In het Kookcafé was het een drukte van belang. Dit café vervulde een cruciale rol omdat de deelnemers samen de lunch voor de 100 aanwezigen bereidden. Een Damster met afasie wilde graag broodjes smeren en werd liefdevol begeleid door een studente van Noorderpoort, zodat zijn vrouw kon genieten in het Verwencafé. In het praat- en Spelcafé werden diverse spelletjes gespeeld. Een 77-jarige Damster wil graag klaverjassen en zoekt via Vraagelkaar mensen die dat ook af en toe willen doen.      

De reacties zijn hartverwarmend. Mensen vonden het fijn om elkaar te ontmoeten en deelden met elkaar wat ze leuk vonden om te doen. Veel deelnemers zijn zo enthousiast dat ze niet kunnen wachten op het volgende café. De missie van de initiatiefnemers om bezoekers een sprankje geluk te bieden is ruimschoots geslaagd. 

Foto's: wil je foto's bekijken van het café, klik dan hier

Volgend café
Het Vraagelkaarcafé in Appingedam is mogelijk gemaakt door Noorderpoort, Novo, Jimmy’s, ASWA en Loket Leefbaarheid. Er volgen nog twee cafés. Wil je dit niet missen? Schrijf je dan in als lid op www.vraagelkaar.nl dan ontvang je een uitnodiging.