Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Vraagelkaar verbindt mensen voor een sprankje geluk tijdens spetterende inspiratietour!

Vraagelkaar Team tourde deze week met het oranje Volkswagen T2 busje door het land om te vieren dat we al vijf jaar mensen verbinden voor een sprankje geluk. Ondanks de stromende regen was de inspiratietour een groot succes. Bij elke stop werden biertafels uitgeklapt en voorzien van vrolijk rood geruite kleden en bloemen. Iedereen was welkom voor koffie, verse appeltaart en een sprankje geluk. Want Vraagelkaar is voor iedereen die een sprankje geluk wil ervaren, zelfs in een fietsenstalling.

Vraagelkaar is actief van Appingedam tot en met Den Haag. Ditmaal tourde het team langs binnentuinen, pleintjes, markten en zorginstellingen in Lelystad, Dronten en Drachten waar ze met open armen werd ontvangen: bekende en nieuwe leden van de hartverwarmende beweging kwamen koffie drinken en vragen delen. Vele leden vertellen over hun mooie ervaringen met Vraagelkaar. Bijvoorbeeld de flamboyante 90-jarige Ria, die met haar prachtige zonnehoed als eerste de taart kwam proeven en altijd dankbaar vertelt over haar vriendin die ze via Vraagelkaar gevonden heeft. En ook Anneke (64) die via Vraagelkaar Ananda (67) leerde kennen. Samen zijn de twee vrouwen al naar diverse musea in heel Nederland geweest, zoals: Het Fries Museum in Leeuwarden en het gemeentemuseum in Den Haag. Nelly (92) vertelde hoe blij ze is met het contact tussen haar en Marijke (74). Iedere week toveren ze de woonkamer van Nelly om tot een ware bioscoop. Ze kijken gezellig samen films en zitten er knusjes bij. Fred (68), die al 50 jaar werkt als motorinstructeur, was ook van de partij. Hij houdt elke week een dag vrij om iets voor een ander te doen en vindt het geweldig om via Vraagelkaar een luisterend oor te bieden wanneer daar behoefte aan is. Klusjesman Erik (66) kwam ook gezellig koffiedrinken. Hij heeft al vele inwoners van Lelystad blij heeft kunnen maken met zijn kluservaring en toewijding! Een oudere heer uit Dronten die Vraagelkaar zo’n tof initiatief vond, kwam voor hij vertrok nog even terug om ons te zeggen: “U verdient een bloemetje!”

Een voorbijganger met twee gehandicapte kinderen schoof spontaan aan en wilde graag meedoen. De 80-jarige vrouw, die niemand heeft om mee te praten, was geraakt door het gesprek dat zij aan de inspiratietafel voerde. Het gaf haar hoop. Ook de 94-jarige meneer Brans was van de partij, die al eerder op het Vraagelkaar Geluksbankje plaatsnam en zo iemand vond om af en toe bij te praten over de actualiteit en de politiek. Brans genoot zichtbaar van de koffie, taart en de aandacht en zorgde voor een vrolijke noot. Ondertussen raakte het hondje van één van de buurtbewoners zoek, maar werd na afloop aangetroffen in de woning van meneer Brans. De kleine Jack Russell had stiekem vijf yoghurtjes soldaat gemaakt en likte tevreden zijn snuit af.

We hebben een aantal keer gescholen voor een flinke bui. De ene keer voldeden de rode Vraagelkaarparaplu's en de vrolijke omslagdoeken als het slechts spetterde en een enkele keer zijn we verplaatst naar een overkapping. Het is zo leuk hoe we het op de meest uitzonderlijke plaatsen, zoals de fietsenstalling bij een zorginstelling toch een heel sfeervol en bijzonder feestje werd. De kleurrijke tafels, vlaggetjes en bloemen maakten het toch een vrolijk geheel. Toen de bezoekers “Lang zal ze leven in” inzette, voelden we ons echt in het zonnetje gezet. "Vaak gaan dingen anders dan je verwacht of hoopt. Dat geldt voor Vraagelkaar, maar ook voor ieders leven. Als je kunt accepteren dat het is zoals het is, en er dan alsnog een feestje van kunt maken, dan geniet je veel meer ”, aldus Janet Turkstra, initiatiefneemster van Vraagelkaar. Wilt u ook meedoen met de hartverwarmende beweging via vraagelkaar.nl, de telefoon of een van de toekomstige activiteiten. Gewoon doen. Zo kleuren we samen de wereld een sprankje mooier!

Foto door Teis Elferink