Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Vraagelkaar brengt warmte in Lelystad

Terwijl de regen tegen de ramen sloeg beleefden bijna 150 mensen een warme en bijzondere middag in MFA de Hanzeborg – Plein 201. Ze lieten zich niet afschrikken door het weer en kwamen bij elkaar om buurtgenoten te ontmoeten, samen plannen te maken, genieten van de workshops en sprankjes geluk te ervaren. En met succes, want veel deelnemers gingen met een afspraak naar huis om binnenkort iets leuks te doen, zoals samen fietsen, biljarten of naar het museum.

Zo hoopte Annemarie (52) een gezellige klusjesman te vinden. Maar tijdens het verbinden ontmoete ze Ilonka (33), en Annemarie vond haar zo gezellig dat ze spontaan vroeg om samen op stap te gaan. ‘Zo’n aanbod had ik echt niet verwacht van te voren’, Aldus Illonka. Annemarie valt bij en zegt: ‘Maar daarom is het echt te gek! Ik was op zoek naar een tuinman, maar dit is veel leuker, nu heb ik een stapvriendin’. De dames gaan samen binnenkort Lelystad onveilig maken. Maar dat is nog niet alles want zodra ze de deur uit is, willen twee studenten van de Steiger wel het onkruid wieden bij Annemarie. Ze zijn dol op Surinaamse maaltijden, die Annemarie wil koken als dank en steken graag de handen uit de mouwen. Ook Richard Koning (74) is binnenkort in de stad te vinden. Hij ontdekte dat twee mannen aan zijn tafel ook van biljarten houden. Volgende week gaan ze op zoek naar een geschikte ruimte. En Tini (92), Willy (66), Lieke (73) en Veronica (67) gaan er ook op uit. Zij hebben alle vier een elektrische fiets en dus starten ze een fietsclubje met bijbehorende fietsapp. ‘We gaan elkaar in de ochtend bellen, en als we dan zin hebben gaan we er op uit’. 

Geluksworkshop voor sprankjes geluk voor iedereen

Nieuw tijdens deze middag was de geluksworkshop door Hessielle van Dam. Zij deelde hoe iedereen een sprankje geluk kan ervaren door te letten op je voorkeurstaal in de liefde. ‘Iedereen heeft een taal waarin hij of zij het liefst communiceert. Je kunt bijvoorbeeld gelukkig worden van complimentjes geven en ontvangen, veel lichamelijke aanrakingen te gebruiken, cadeautjes te geven of krijgen, tijd en aandacht te ervaren of hulpvaardigheid. Door je bewust te zijn van de voorkeurstaal van jezelf en anderen kun je op een duidelijkere manier liefde geven en ontvangen’, aldus Hessielle van Dam.

Vervolgens was het tijd voor de verschillende workshops. Het ICT-Café was populair. De hele ruimte zat vol met mensen die vragen hadden over hun tablet of telefoon. Gelukkig konden ze uit de brand worden geholpen Jos van der Meer die elk Vraagelkaarcafé van de partij is. Ook het VerwenCafé was geliefd, mensen stonden in de rij voor een heerlijke hoofdmassage en nagelbehandeling. Zo zei één dame dat ze hier zo van genoot omdat ze zich zoveel beter voelt als haar nagels mooi verzorgd zijn. Daarnaast werden er potjes dammen en klaverjassen gedaan in het Praat- en SpelCafé en gingen mensen creatief aan de slag in het CreaCafé. In het FitCafé konden mensen hun gezondheid laten testen door professionals van TopFit en leden en studenten van praktijkschool de Steiger bereidden in het BakCafé een waanzinnig lekkere high-tea voor.

Voor velen was dit de eerste keer Vraagelkaar, maar het smaakte absoluut naar meer. Zo gaf een bezoeker aan dat het voor haar heel waardevol is geweest. ‘Het was bijzonder om zo’n spontane verbinding met elkaar te ervaren zonder dat er sprake is van geld’. En zo werd er onder het genot van de high tea hapjes nog lang nagepraat in het café.

Bekijk alle foto's hier

Foto door Teis Elferink