Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Filosoferen, dansen, tuinieren, en quilten tijdens VraagelkaarCafé

Samen er voor zorgen dat het weer leuk wordt om iets voor elkaar te betekenen. Tijdens de Mantelzorgdag bezochten ruim 150 mensen het VraagelkaarCafé in de Meerpaal in Dronten voor een gezellige verwenochtend en sloegen velen de handen ineen om samen iets leuks te ondernemen of iets voor elkaar te betekenen. Aangeven wat je graag wilt, was het motto van de ochtend. Dat vragen loont bleek niet alleen tijdens de inspiratieworkshop maar ook toen een foto getoond werd van leerlingen van 3VWO van het Ichthus college die tijdens het café tuinen van Drontenaren onder handen namen.

Het is een drukte van belang als dertig leerlingen van het Ichthus college zich bij de Meerpaal in Dronten melden om een ochtend de beweging Vraagelkaar te helpen met een verspreiden van sprankjes geluk. Even voor negen uur staan er al vele Drontenaren, waaronder veel mantelzorgers, in de rij te wachten voor het VraagelkaarCafé.   Eenmaal binnen krijgen ze van de leerlingen een heerlijk kopje koffie of thee met chocolade bonbons.

Tijdens de inspiratieworkshop worden meteen verschillende verbindingen gemaakt. Zo heeft Gerard (72) binnenkort een knieoperatie en zijn er spontaan twee dames die wel een warme maaltijd willen komen brengen. Bram (88) geeft aan erg graag een keer naar een operavoorstellingen te gaan, Conny (74) vindt het maar al te gezellig om binnenkort een keer met Bram mee te gaan om samen te genieten van een avondje opera muziek. Tineke (72) en Lydia (75) pakken het groots aan en hebben het over een vakantie naar Spanje. ‘’We gaan eerst even samen koffie drinken om te kijken of het klikt’’. De heer Koene houdt van filosofie en zou graag deelnemen aan een filosofiecafé waarop hij in gesprek raakt met twee deelnemers die dit ook graag willen. Vraagelkaar en de Meerpaal kijken nu welke mogelijkheden er zijn.

Daarna is het tijd voor verschillende activiteiten zoals: het praat-en spel café, kookcafé, verwencafé, ICT café, haak-en breicafé, fitcafé, en het danscafé. Het regende vragen na afloop van het laatste café onder leiding van de enthousiaste Hans van der Hilst. Of hij de volgende keer alsjeblieft weer van de partij kan zijn. ‘’Het was zo leuk!’’ Stralend verlaten mannen en vrouwen de ruimte. De vrouw van van der Hilst, Marjanne, is ondertussen druk in het Verwencafé. Leerlingen die helpen met nagels lakken en massages geven in het verwencafé genieten: ‘’Dit is veel leuker dan een blokuur Nederlands’’. Twee meisjes spelen rummikub tegen twee deelnemers en aan het andere eind van de tafel speelt een groepje pim, pam, pet. Ook konden deelnemers aan kenners vragen stellen over smartphones, tablets, en dergelijke. Eén mevrouw heeft net een nieuwe tablet en wil graag weten wat ze, behalve een potje patience, er allemaal mee kan doen.

Voor een aantal is dit het eerste VraagelkaarCafé. Carla (58) was zelfs zo overweldigd tijdens de workshops dat ze het eerst even moest laten inwerken, ‘’ik moet even kijken of het wel wat voor mij is’’. Aan het einde van de ochtend kwam ze blij verrast vertellen dat ze had leren haken en dat ze een afspraak heeft gemaakt om binnenkort te leren quilten. In de keuken zijn deelnemers samen met leerlingen druk bezig om de lunch voor te bereiden. Rond het middaguur komen acht jongens terug van het tuinieren met modder nog op de laarzen, tijd voor een warme kom soep en lekkere broodjes. Ze hielpen leden in de tuin. Zoals Johnny (87) die graag in zijn volkstuintje werkt maar daar, vanwege zijn leeftijd, ondersteuning bij kan gebruiken. En de jongens hielpen Ingrid (59) met rooien in het Parkbos. Het was weer een bijzondere ochtend!

Alle foto's zijn gemaakt door Sjoerd Marinus