Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Ymkje ervaart gezelligheid door te vragen

Ymkje, een vrolijke en optimistische vrouw van 49 jaar, zit in een rolstoel omdat ze spastisch is. Dat deert haar niet: ‘ik ben beperkt, maar ik voel me niet beperkt. Ik heb veel vrijheid en doe de dingen die ik leuk vind’. En dus zitten de dagen van deze bezige bij bomvol met verschillende dingen waar gezelligheid onlosmakelijk mee verbonden is: zwemmen, theater en afspraakjes met haar vriend (‘ik heb hem drie weken geleden leren kennen via internet’). Ook neemt ze deel aan Vraagelkaarcafé's om mee te doen aan een workshop en te genieten van een high-tea.
 
Door haar positieve instelling, haar humor en vrolijkheid is ze fijn gezelschap. Toch vertelt ze na afloop van het café dat vooroordelen van anderen ervoor kunnen zorgen dat contact leggen lastig gaat. ‘Ik zie mijn leven helemaal niet zo anders, maar men gaat er vaak vanuit dat ik contact zoek omdat ik in hun ogen weinig kan’. Iets dat bijvoorbeeld duidelijk wordt als ze in de Mac Donalds een ballon krijgt omdat ze denken dat ze verstandelijk gehandicapt is. ‘Maar mijn vraag naar contact komt juist voort uit gezelligheid. Ik vind dezelfde dingen leuk en belangrijk in het leven. Soms komt daar iets meer geregel bij, maar ik doe precies dezelfde dingen als iedereen. Ik wil er juist voor anderen zijn die een luisterend oor kunnen gebruiken. Dat bied ik dan ook aan via Vraagelkaar. Even een praatje en gezelligheid. Een blokje wandelen of een kop koffie. Ik kan dan misschien niet veel lichamelijks, maar veel praatjes heb ik wel’. En zo is het maar net Ymkje.
 
Kortom, ze ervaart haar leven helemaal niet zo anders en is van mening dat alles mogelijk is. Dit gaat ze binnenkort ook laten zien aan de leerlingen van mbo school. Tijdens het Vraagelkaarcafé raakte ze aan de praat met een docent, die haar uitnodigde om gastlessen te komen geven. ‘Totaal onverwachts maar ik kijk er erg naar uit’.

Ymkje legde deze warme verbinding tijdens het Vraagelkaarcafé. Tijdens deze café’s zijn er gratis workshops, en een high-tea of lunch waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. 

Zo wacht haar een vol jaar vol gezellige activiteiten. Mocht je nou ook benieuwd zijn of lijkt het je leuk contact te leggen met mensen uit jouw buurt? www.vraagelkaar.nl

Krantenbericht

De Drachtse krant Breeduit schreef een prachtig artikel over Ymkje en Helena. Je leest het artikel hier.