Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Heb je maar 5% zicht en kom je niet in aanmerking voor een hulphond?

Maar 5% gezichtsvermogen en toch geen kans op een hulphond. Codee (34) besloot niet bij de pakken neer te zitten. Via Vraagelkaar lukte het haar om te voldoen aan de voorwaarde om toch in aanmerking te komen: ze vond voldoende mensen die de hond wilden uit laten. Nu een jaar later en slechts twee weken in het bezit van haar grootste wens, kan Codee zich geen leven zonder haar grappige vriend meer voorstellen. André, Monique en Gean nemen Codee en haar hond dagelijks rond het middaguur mee naar buiten. Hulphond Don volgt braaf alle commando's op, rent uitgelaten een rondje door het parkje en trekt eenmaal thuis de jas van Codee weer uit.

We staan in de woonkamer van Codee. Om ons heen dartelt een hond, die enthousiast snuffelt. Zodra Codee’s stem klinkt gaat zijn kop omhoog en gaat hij braaf zitten als zij hem instrueert. 

Het klinkt misschien als een gewone begroeting met een baasje en haar hond, maar het feit dat Codee en haar hond Don nu in dezelfde kamer zijn is bijzonder. Codee is namelijk nagenoeg blind met 5% gezichtsvermogen, maar haar aanvraag voor een hulphond leek in het water te vallen, toen ze niet aan de voorwaarde voldeed om hem dagelijks te kunnen uitlaten. Daarom schakelde ze Vraagelkaar in voor een oplossing, en kan ze nu één jaar later haar hond in de armen sluiten. 

Een grote steun en toeverlaat

‘Nu hij er is, is het alsof het nooit anders geweest is’, zegt Codee met een grote glimlach. En dan te bedenken dat het voor zijn komst een stuk ingewikkelder was. Van opstaan, tot aankleden of dingen oppakken, bij alle dagelijkse activiteiten had Codee begeleiding nodig en het kostte bovendien veel energie. Met haar lieve huisgenoot en vriendin Jessica als mantelzorger kwam ze een heel eind, maar aan het einde van de dag was ze doodop. Zonder dat ze iets leuks had kunnen doen.

Daarom kwam een jaar geleden al snel het besluit dat een hulphond noodzakelijk was. Er moest alleen een oplossing worden gezocht voor het viermaal daags uitlaten. En dus ging Codee via Vraagelkaar op zoek naar iemand die de hulphond samen met haar tussen de middag zou willen uitlaten. Binnen 24 uur waren er meerdere enthousiaste reacties, en Codee nodigde ze uit voor een kop koffie om kennis te maken. 

De klik was zo goed, dat het al snel besloten was: Gean, Monique en André zouden de vaste uitlaters worden. Zij ondersteunen Codee zodat ze zo zelfstandig mogelijk de hond kan uitlaten. Monique heeft een twinkeling in haar ogen als ze vertelt: ‘Ik zag de oproep en dacht direct: dat is toch te gek! Ik heb zelf alleen katten, dus dit was een mooie gelegenheid om een hond te kunnen uitlaten en iemand te kunnen ondersteunen’. Zelfs mijn baas ondersteunt mij hierin. Ik mag vergaderingen zo plannen, dat ik tijd heb voor het uitlaten. Zo fijn!

Het uitlaten is vooral gezellig

En dat het verder gaat dan alleen dagelijks uitlaten, blijkt wel uit de interactie tussen Codee, Monique en André. Tijdens het wandelen wordt er volop gelachen en gekletst. Er wordt bijgepraat over het weekend, grapjes gemaakt en de wandeling in de buitenlucht doet ze allemaal goed. André: ‘het uitlaten samen gaat heel gemakkelijk en geeft mij veel energie. Ondanks dat we Codee af en toe een helling op moeten duwen haha’. 

Weer terug thuis helpt Don Codee met het uittrekken van de jas. Voorzichtig trekt hij aan haar mouw en hij weet precies welke beweging hij moet maken om de jas uit te krijgen. Binnen 1 minuut is het gepiept, en hangt de jas op de kapstok. En dat is niet het enige dat Don kan. Zo vind hij in mum van tijd verstopte sleutels in huis, pakt hij spullen van de vloer, en haalt hij kleren uit de wasmachine.

Maar het allermooiste? Dat is de liefde die er vanaf straalt tussen Codee en Don. Een aai over zijn bol, de complimentjes die ze geeft, en vooral: de glimlach als ze het over haar hond heeft. Hij is een echte clown en haalt regelmatig grapjes uit waar Codee dan hartelijk om lacht. Ook zijn ze regelmatig aan het knuffelen. Zo maakt hij haar soms wakker voor een knuffel, en als ze bij hem gaat liggen, knuffelen ze een hele tijd en wil hij niet dat ze gaat. 

Kortom, wat begon met een oproep op Vraagelkaar, heeft geleidt tot een verrijking van Codee’s leven. ‘Dankzij de ondersteuning van Monique, André en Gean heb ik meer zelfstandigheid, en hele gezellige contacten’. Op naar een hele mooie toekomst met veel sprankjes, knuffels en goede gesprekken.