Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Hoe bijzondere contacten rouw en ziekte dragelijk maken

‘Hier hebben we Vraagelkaar niet voor nodig’, zei een groepje vrouwen lachend. Samen naar de Keukenhof terwijl ze elkaar al jaren in de kerk zien? ‘Toch wel!’, zei Wietske Postma peinzend.  

‘Anders hadden we niet van elkaar geweten dat we dit als gedeelde interesse hebben.’ De groep beaamde dat en zo gingen ze samen op pad naar de Keukenhof. Dat uitje beviel zo goed dat de dames besloten samen meer te ondernemen: een reis naar Israël.

Postma die nu de smaak om te vragen te pakken had gekregen, belde Vraagelkaar toen ze op een terrasje wilde genieten van het mooie weer. Maar dat wilde ze niet alleen. Ook uit deze vraag kwam een gezamenlijke vakantie voort. Met Adri, die ze via de hartverwarmende beweging leerde kennen. En zo ervaart Postma na jarenlange tegenslag en verlies sprankjes geluk.

Onze eerste ontmoeting met Wietske (74) was tijdens de inspiratieworkshop van Vraagelkaar in haar kerk: de Oase. Ze was bijzonder enthousiast en deed actief mee. Terplekke werd de vraag die zij bij ons stelde beantwoordt, namelijk om de tulpen te bekijken. Het uitstapje dat daaruit voortvloeide beviel zo goed en het groepje breide uit naar vier personen. Daarmee zijn ze in oktober 2016 naar Duitsland gegaan.

Een jaar later ging ze met één van hen zelfs naar Israël. Wat echt fantastisch was, aldus Postma. In 2018 hebben ze nog steeds contact met elkaar. Wellicht dat de anderen dit jaar ook mee naar Israël gaan, enthousiast dat ze zijn geworden na het bekijken van alle foto’s en het horen van de verhalen.


Wietske geeft aan dat alle leuke contacten die ze via Vraagelkaar heeft opgedaan geen overbodige luxe zijn. Sinds haar man, broer en zussen zijn overleden heeft zij bijna niemand in de familie meer over. Op een halfbroer in Zeeland na, maar dat is ook niet bepaald om de hoek. Ze heeft wel contact met haar vijf kinderen en tien kleinkinderen, maar die zijn toch vooral druk met hun eigen levens, met werken en school, ook wonen de meeste verder weg.

Naast het groepje vrouwen, leerde Wietske eind 2016 via de website Adri (67) kennen die iemand zocht om mee op fietsvakantie te gaan. Zij zijn inmiddels al in twee verschillende jaren naar achtereenvolgens Diever en Dwengelo gegaan. De klik is er. Ook met Adri heeft Wietske nog altijd fijn contact.

De man van Postma overleed plotseling. Daarna brak een intense periode van rouw aan waarin zij zich helemaal alleen op de wereld voelde. Uiteindelijk werd ze zelf ziek. Er werd borstkanker geconstateerd waaraan ze vervolgens werd geopereerd. Later werden er toch uitzaaiingen naar de longen gevonden. Inmiddels gaat het weer goed, wat de dokter als een wonder beschouwt. Aanvankelijk had hij haar niet lang meer gegeven. Toch is ze er nu nog steeds, en voelt zij zich naar omstandigheden goed. Dit had ze nooit alleen gekund en ze prijst zich dan ook gelukkig met de mensen die zij om zich heen verzamelt heeft.