Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Openhartige gesprekken tijdens eerste creatieve workshop

Er klinkt gelach als we de ruimte binnenstappen. De deelnemers van de eerste creatieve workshop van Vraagelkaar zijn al druk in gesprek en er hangt een relaxte sfeer. 

Inspiratie coach Ineke straalt. Zij heeft de workshop georganiseerd vanuit Sprekende Beelden, en het belooft een mooie sessie te worden met zoveel enthousiaste vrouwen. 

Tijdens het voorstelrondje blijkt dat het groepje vrouwen erg divers is. Met leeftijden variërend van 36 tot 71, is iedereen er vandaag met verschillende redenen. Zo zijn er 3 vrouwen onlangs weduwe geworden, en nu zoekende naar gezellige tijdsbestedingen. 

De workshop begint met één centrale vraag: wat vind jij een fijne kwaliteit van jezelf? Op basis hiervan gaan we aan de slag met verf, frutsels, diamandjes en veertjes en uiten we zo ons eigen verhaal. 

In gedachte verzonken doet iedereen zijn best om er een prachtig kunstwerkje van te maken. Na een uur wordt er dan ook verwonderend naar de eindresultaten gekeken. ‘Grappig om te zien hoe iedereen met dezelfde materialen, totaal verschillende werkjes maakt’.  

Op de vraag wat het verhaal is achter jouw kunstwerkje is, steken de vrouwen van wal met de prachtigste en openhartigste verhalen. Dingen die gebeurd zijn in het verleden passeren de revu, evenals verdriet dat tegenwoordig nog aanwezig is. Één vrouw wordt geraakt door het verhaal van een ander, en wordt al snel getroost door de andere deelnemers. ‘Jouw verhaal is zo herkenbaar’, klinkt als reactie.

Deze vrouwen kennen elkaar slechts een uurtje, maar blijken zoveel gemeen te hebben. Zo leert iedereen elkaar op een hele mooie manier kennen. Tijdens de gesprekken worden dan ook direct de eerste vervolgafspraken gemaakt. 

Zo nodigt Yoke de mensen uit om aan te sluiten bij een mozaïek clubje, en gaan twee vrouwen bij een schilderclubje aansluiten van een ander Vraagelkaarlid. 

‘Het heeft veel met mij gedaan om dit kunstwerkje te maken. Het gaat zeker een mooi plekje krijgen in mijn huis’, zegt één deelnemer na afloop. 

De workshop wordt afgesloten met de overhandiging van het Vraagelkaar bankje. Het bankje is gefinancierd door Gemeente Den Haag en staat ook in meerdere steden door heel Nederland. ‘Het bankje is bedoeld om mensen kennis met elkaar te laten maken’, aldus initiatiefnemer Janet Turkstra. 

Deelneemster Yoke had het bankje al gespot en samen met haar vriendinnen had ze het bankje al getest. ‘Ik dacht wat een mooi bankje, toen zag ik dat hij van Vraagelkaar was, leuk!’.