Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Waanzinnig leerzame stadswandeling

Deze zondagochtend sta ik lekker vroeg op want ik heb grote plannen. Vandaag ga ik leren hoe ik een gezonde 100-jarige wordt. Ja, dat is wat we allemaal willen, toch? 

Opgewonden spring ik uit bed. Maar als ik dan naar buiten kijk, verdwijnt mijn glimlach. Donkere wolken en regen, hoort het niet zomer te zijn? Moet ik gewoon in bed blijven? Nee, ik pak mijn paraplu, spring op de fiets en probeer tegen de wind te vechten die mij van mijn fiets probeert te waaien. 

Toch sta ik op, en dit besluit blijkt één van de 9 regels te zijn om gezond te blijven en minstens 100 te worden: 'altijd blijven bewegen'. Dit wist ik toen nog niet. 

Bij het Zuiderpark kom ik Samuele tegen, een gezonde, atletische en enthousiaste gids. Samuele komt oorspronkelijk uit Sardinië en is uitermate geïnteresseerd in waarom mensen in bepaalde delen van de wereld langer en gezonder leven. 

Dit brengt ons naar de blauwe zones. De blauwe zones zijn plaatsen in de wereld waar het percentage mensen dat honderd jaar bereikt in een gezonde staat, ver boven het gemiddelde ligt. En toen onderzoekers probeerden te achterhalen wat de gemeenschappelijke basis is van die samenlevingen, kwamen ze uit op de 9 regels.

In zijn rondleiding probeert Samuele ons die 9 regels uit te leggen en te laten zien in de omgeving om ons heen. De rondleiding was ongelofelijk, en de Vraagelkaar leden waren aan het genieten. Samuele liet ons zien dat zelfs op de meest normale plaatsen om ons heen we die 9 regels kunnen vinden. En zo kunnen we een meer bewust en betekenis vol leven leiden. We liepen verder, bespraken het leven en ontdekten een aantal geheime plekken in het Zuiderpark. 

Vraagelkaar lid Loes sloot zich ook aan bij de rondleiding. Iets wat haar aan het hart gaat  is om het Zuiderpark schoon te houden. Dus onderweg hebben we zelfs wat afval verzameld. Zo zorgden we voor onze omgeving die ook zo goed voor ons zorgt. 

Na afloop hebben we nog lekker nagenoten met een kopje koffie bij het Parkoers en nog even het nieuwe geluksbankje van Vraagelkaar bewonderd.  

Wil je ook weten wat de regels zijn om lang en gezond te leven? Of ken je die regels al en wil je gewoon leren hoe je ze om je heen kan vinden? Wil je de schoonheid leren zien op plaatsen die je al vaker hebt bezocht? 

Ga met Samuele mee op zijn volgende reis, aanstaande zaterdag 25 augustus in het stadscentrum. We verzamelen bij Pathe Buitenhof om 10:00. Geef jezelf een moment om na te denken over jezelf, je leven en je omgeving.

Meld je aan via: 

https://www.vraagelkaar.nl/vragen/detail/19919