Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Dankzij Ria kan mantelzorger Annie een dagje weg.

Mantelzorger Annie, zorgt met liefde voor haar man Leen. Hoewel hij naar de dagopvang gaat, is het intensief. Een dagje uit zit er niet zomaar in. Terwijl het juist zo belangrijk is om de zorg af en toe even helemaal los te laten. Het boottochtje met de kerk, waar Annie zo’n zin in had, dreigde in het water te vallen omdat er geen achtervang was. Gelukkig zag Ria haar oproep op Vraagelkaar en kon ze genieten van een dagje uit. Hoe een vrouw, die werkt in de ouderenzorg, daarnaast ook vele sprankjes geluk bezorgd.

‘Ik weet hoe belangrijk het is om af en toe tot rust te komen als je mantelzorger bent. En hoe fijn het is als je weet dat er iemand is die op je man past. Zodat zij zich echt kan ontspannen en een dag kan opladen.’, aldus Ria.  ‘Dus toen ik de oproep zag dat Annie een dagje weg wilde, reageerde ik meteen. Als er niemand was om haar man op te vangen na de dagopvang, kon ze niet mee. En dat terwijl ze een uitje zo goed kan gebruiken. Ik kende Annie en Leen nog van mijn tijd als casemanager bij Coloriet.

Voor Annie wegging, ben ik even langs geweest. Dan kon Leen me weer even zien. Toen liet hij het een beetje over zich heenkomen. Annie zou macaroni klaarzetten en we hebben even doorgesproken wat de gebruiken zijn als hij thuiskomt uit de dagopvang. Toen Leen op de bewuste dag thuiskwam vond hij het allemaal prima. Hij hielp mij op zijn manier met de beugels van de rolstoel. We hebben gezellig zitten bomen over van alles en nog wat. Daarna heb ik het eten opgewarmd en vond Leen het gezellig als ik mee at. Tijdens de afwas heeft Leen op zijn manier afgedroogd om mij te helpen. Dat vond ik aandoenlijk.

Annie gaf bij thuiskomst aan dat ze een heerlijke dag had gehad. Dat gaf mij ook een goed gevoel. Haar batterij staat altijd aan. Die zorg gaat onverminderd 24 uur per dag 7 dagen in de week door. Het is topsport om mantelzorger te zijn. En dan ben ik blij dat ik iets voor hun kan doen.

Dat Ria sociaal bewogen is, blijkt wel. Zo bracht ze twee vriendinnen, Marjanne en Lenie, die elkaar via Vraagelkaar ontmoet hebben naar elkaar toe. De afstand overbrugt Marjanne in de zomer met haar scootmobiel. Maar in de winter zien ze elkaar amper. Door tussenkomst van Ria konden ze toch hun verjaardag samen vieren.  Toen ik Marjanne haalde, zat ze naast me met een plantje op schoot. Dat had ze uitgekozen voor haar vriendin Lenie. Dat vond ik zo mooi, zo puur. Lenie was ook heel gastvrij. De dames wilden ze ook wel dat ik bleef. Maar het was hun dagje en dus heb ik ondertussen boodschapjes gedaan. Daarna heb ik binnen nog even gezellig foto’s gekeken. Als het weer een keer slecht weer is, mag ze me bellen.

Binnen kort ga ik samen met Vraagelkaarlid Hennie het graf van haar man bezoeken. Ik kom nu af en toe bij haar op de koffie. Haar gezondheid laat het nog niet toe.

Aan het einde van ons gesprek zie ik de prachtige gelakte nagels van Ria, met glitters erop: ‘Als ik bij cliënten met dementie langsga, pakken ze vaak mijn handen. Een volgende keer herkennen ze mij niet, maar mijn nagels wel.’  

Annie was erg blij dat Ria Leen wilde opvangen: ‘Dat was heel erg fijn. Dat ik zo zonder zorgen een dagje er tussen uit kon. We ging vanuit de kerk met de boot varen van Lemmer naar Sloten. Het was een heerlijke ontspannen dag. Mijn man kan niet meer alleen thuis zijn. Dan moet je wel iemand hebben, die hem gezelschap biedt. Het was extra fijn dat Ria de oproep had gezien. Omdat we haar al kennen. Maar zonder Vraagelkaar had ze het niet geweten.‘  Inmiddels heeft Annie een nieuwe vraag geplaatst: ‘mijn man houdt heel erg van voetbal. Wat zou het fijn zijn als iemand af en toe even komt kletsen over voetbal. Dat zou mij geweldig ontlasten. Of dat iemand een keer eens een eindje met hem kan lopen met zijn rolstoel. Dan is hij er even uit en kan hij lekker kletsen.

Lijkt het jou iets? Reageer dan via:  

https://www.vraagelkaar.nl/vragen/detail/19812