Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Geluksbankje verbindt Lelystedelingen

Onder het motto: “Ervaar een sprankje op het Vraagelkaar Geluksbankje” namen Wethouder Janneke Sparreboom en Vraagelkaarlid Tiny op donderdag 7 juli als eerste plaats op het bankje, dat bedoeld is om mensen met elkaar in contact te brengen. Het stadhuis van Lelystad was voor de gelegenheid omgetoverd tot een sprankelende ontmoetingsplaats. Lelystedelingen, zorg- en welzijnsprofessionals en geïnteresseerden kwamen samen om de officiële kick-off van de samenwerking tussen Vraagelkaar, gemeente Lelystad en Welzijn Lelystad te vieren.

De middag begon met een inspirerende introductie door wethouder Janneke Sparreboom, waarin zij vertelde over de kracht van Vraagelkaar en hoe het hartverwarmende initiatief al veel moois voor de stad heeft opgeleverd. Sparreboom hoopt dat veel Lelystedelingen aangeven wat ze te vragen en te bieden hebben: een hond uitlaten als iemand in het ziekenhuis ligt, of juist gezellig samen wandelen of een kopje koffie drinken. Naast het platform www.vraagelkaar.nl organiseert Vraagelkaar cafés. De wethouder is trots dat deze Vraagelkaarcafés zoveel mensen trekken en verbinden. Willem van Laar van Welzijn Lelystad zou het fijn vinden als veel Lelystedelingen elkaar ontmoeten via Vraagelkaar.nl. Zodat mensen elkaar weten te vinden voor gezelligheid maar ook om iets voor elkaar te betekenen als dat nodig is.

Janet Turkstra, initiatiefneemster van Vraagelkaar, vertelde over de man die ze tien jaar geleden sprak op een zonnig middag op een bankje in Amsterdam. “Hij pakte mijn handen en bedankte mij voor het luisteren”, aldus Turkstra. Het motiveerde mij om Vraagelkaar op te zetten. Zodat iedereen iemand heeft om een sprankje geluk mee te delen.” Deze gedachte achter de beweging was de leidraad voor de interactieve inspiratieworkshop. Direct werd vraag en aanbod uitgewisseld: zo neemt Robbert-Alexander de vrouw van Koos af en toe een mee uit het verzorgingstehuis, zodat Koos als mantelzorger even op adem kan komen. Harm en Cisca willen graag iets betekenen voor asielzoekers; een aanbod dat dankbaar werd aanvaard door Joy van Welzijn Lelystad. Tiny, die nadat haar man overleed al veel gehad heeft aan Vraagelkaar, gaat binnenkort wandelen met Nel. Het is maar een kleine greep uit de hartverwarmende verbindingen die werden gemaakt.

Na de inspiratieworkshop werd het bankje onthuld en kon men onder het genot van een hapje en een drankje verder vraag en aanbod delen. De komende maanden zal het bankje op diverse plaatsen in Lelystad te bewonderen én gebruiken zijn. Neem plaats op het bankje en deel jouw verhaal met degene die naast je zit. Of laat je inspireren en ontdek wat jij voor een ander kan betekenen! Het bankje staat eerst op het Gemeentehuis in Lelystad en verhuist daarna naar MFA De Waterbever, De Hanzeborg, de Hoven etc. Voor meer informatie over Vraagelkaar kun je kijken op www.vraagelkaar.nl. Op de website kunnen Lelystedelingen aangeven wat ze te vragen en te bieden hebben.

Foto’s: Teis Elferink

links:
www.welzijnlelystad.nl 
taart: www.dikketaart.nl
bankje: www.hansknepper.nl