Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Drukbezocht Vraagelkaarcafé Hanzeborg laat Lelystedelingen stralen

Met iemand naar het theater? Waarom niet met zijn vieren! Tijdens het Vraagelkaarcafé in Lelystad werden direct verbindingen gemaakt. Tijdens het drukbezochte café in woonzorgcentrum de Hanzeborg deelden Lelystedelingen hun vraag en aanbod met elkaar. Samen creatief aan de slag, eens naar een concert of leren Whatsappen… Deelnemers konden weer veel voor elkaar betekenen. Ook voor Mantelzorgers was er genoeg te doen.


Inspiratieworkshop maakt vragen los
Na de kick-off ging het café van start. De opening door initiatiefneemster van Vraagelkaar Janet Turkstra zette meteen de toon; ze nam deelnemers mee in haar verhaal over het delen van vragen en het ervaren van sprankjes geluk. Ze liet zien dat het helemaal niet erg is om vragen te stellen. Zeker niet als je kunt aansluiten bij wat andere mensen leuk vinden om te doen.  Zo gaat Wim behangen voor een mevrouw die een terminale partner heeft en gaat Hennie koken voor Coba. De inspiratieochtend leverde ook veel verbindingen op tussen de deelnemers om binnenkort samen iets te doen: samen Nordic Walken, creatief aan de slag, naar het theater, klaverjassen of bridgen. 
Na afloop van de presentatie kwam een oudere dame naar Turkstra toe: “Bedankt. Het heeft echt wat losgemaakt. Ik heb zelfs op mijn inspiratieformulier gezet dat ik niets durf te vragen, maar ik heb tóch gevraagd of iemand eens in mijn tuin komt helpen. Ik kan dat niet meer, maar ik durfde niemand te vragen. Het heeft me echt aan het denken gezet”. Ook bij andere deelnemers borrelden de vragen en het aanbod tijdens de Inspiratieworkshop op. Bekijk de foto's hier.

Cafés in allerlei soorten en smaken
Na de inspirerende workshop gingen deelnemers aan de slag in één van de cafés. Leerlingen van Landstede en de Praktijkschool deden er alles aan om de bezoekers een warm gevoel te geven. En dat werkte: de schaterlach uit het Praat- en Spelcafé overstemde bijna de gezellige liederen van mannenkoor Hansevaerders en het gekwebbel uit het Verwencafé. Terwijl er volop massages werden uitgedeeld, nagels werden gelakt en haakwerkjes werden gemaakt vloog de tijd voorbij. Het café werd afgesloten met een lekker verzorgde lunch.

Kick-off Mantelkring en OpenJeHart
De ochtend in het Vraagelkaarcafé begon met de officiële kick-off van Mantelkring in Lelystad. Liane Wolfert, initiatiefnemer van OpenJeHart en Mantelkring, riep alle mantelzorgers op om eens tijd voor zíchzelf vrij te maken om hun verhaal te kunnen delen en iets voor zichzelf te kunnen doen. Dat kan bij Mantelkring. Het belang hiervan werd benadrukt door
Joke Krommenhoek, de vrouw van Koos Alberts, die ambassadeur van het initiatief is. Ook mensen die het fijn vinden om weer onder de mensen te komen en samen te wandelen en andere activiteiten met elkaar te ondernemen, sloten zich aan bij het warme initiatief van Wolfert: OpenJeHart. Voor beide projecten hadden meer dan dertig mensen zich aangemeld.

Met dank aan Welzijn Lelystad, de studenten van zorg en welzijn van Landstede (het Perron) in Dronten en de leerling van de Praktijkschool van het Almere College. 

En de prachtige foto's zijn gemaakt door: Teis Elferink

Meer informatie:
Welzijn Lelystad
OpenJeHart
Mantelkring