Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Koffiedaames’ komen niet aan breien toe

Dat één Vraagelkaarcafé zoveel teweeg kon brengen had Jannie nooit gedacht. Inmiddels weet ze wel beter; sinds haar bezoek aan het Vraagelkaarcafé in Appingedam heeft ze met Anja en Gina de Koffiedaames (Daam is Gronings voor Appingedam) opgezet. De dames, die alle drie van haken en breien houden, zien elkaar iedere maand. “We kletsen altijd zo gezellig dat we het haken en breien vergeten!”, vertelt Jannie enthousiast.

Jannie besloot naar aanleiding van een berichtje in de krant om eens een kijkje te nemen in
het Vraagelkaarcafé in het Nicolaïkerkje in Appingedam: Ik wilde weer eens andere mensen en met name jongelui leren kennen na verlies van haar hartsvriendin aan de ziekte van Alzheimer.. Ik besloot gewoon naar het café toe te gaan, zonder hoge verwachtingen”. Gelukkig werden haar verwachtingen al snel overtroffen: bij het Haak- en Breicafé raakte Jannie aan de praat met Anja en Gina. “Ik ben de oudste van het stel, maar er was meteen een klik! We zaten gezellig in het café te kletsen en gaandeweg ontstond een gesprek. Toen dachten we later: ‘waarom doen we dit ook niet eens met z’n drieën?’. Zo werden tot dan toe onbekenden ineens prachtige gesprekpartners”.

Sinds het café zien de dames elkaar ongeveer één keer per maand, iedere keer bij een ander thuis. “We lopen niet bij elkaar de deuren plat; soms zien we elkaar wat minder, maar dat is helemaal niet erg; het is gewoon heel erg spontaan en ontspannen”, vertelt Jannie. “We zouden gaan haken en breien maar komen daar eigenlijk nooit aan toe. We hebben zóveel te bespreken! Het is ook iedere keer zo gezellig dat het, voordat we het door hebben, ineens half één is en Anja weer weg moet. Dan roepen we echt ‘Oh nee! Is het nu alweer zo laat? We hebben nog niet eens gehaakt!”, lacht Jannie.

De Koffiedaames (“Zo noemen we onszelf, het is echt een woordgrapje”) hebben alle drie andere interesses, maar kunnen toch heel goed met elkaar praten: “We kunnen echt openlijk dingen tegen elkaar zeggen, we zijn er voor elkaar”, vertelt Jannie enthousiast, “Maar soms maak ik ook gewoon een grapje. Het hoeft allemaal niet zo serieus.. gelukkig kunnen we nog genoeg met elkaar lachen!”.