Inspiratie Dromen Cafe

> log in

> registreer

Feestelijke Sinterklaassfeer bij Vraagelkaarcafé in de Hoven

Het wijkplein van Coloriet de Hoven was omgetoverd tot het Vraagelkaarcafe vol kleuren en gezelligheid. Bij binnenkomst nemen studenten van de Steiger de door deelnemers meegebrachte cadeautjes aan en al snel is de rij voor de aanmeldbalie verdwenen. Binnen is het gezellig druk: de belangstelling voor het Sinterklaascafé van Vraagelkaar is overweldigend.

Na een kopje koffie en de eerste nieuwsgierige speculaties rondom de cadeautjestafel is het tijd voor de Vraagelkaar Inspiratieworkshop, waar vraag en aanbod wordt gedeeld. Er zijn veel mensen aanwezig die van Klaverjassen houden en zo worden er niet één maar twee clubjes gevormd. Iemand biedt, geheel passend bij de Sinterklaasstemming maar ook voor bij een huwelijk of andere gelegenheid, aan om te dichten. Een ander vraagt of iemand het leuk vindt om te koffiedrinken; maar liefst zes vrouwen steken enthousiast hun hand op.  Mattie en Joke gaan samen gezellig 'Zelda' op de Wii spelen.

Na de inspiratieworkshop verspreiden alle deelnemers zich door de locatie voor de cafés. Jos van der Meer, die in vrijwel alle Vraagelkaarcafés in Dronten en Lelystad de regie over het ICT-café heeft, ondersteunt samen met leerlingen van de Praktijkschool verschillende ouderen bij hun vragen. In het Heel-Lelystad-Baktcafé wordt gewerkt met (en gesnoept van) marsepein voor de high tea. En in het Spelletjescafé wordt fanatiek gerummikubt en gesjoeld. De vrolijke deunen uit het Zangcafé, onder leiding van Frans Piccardt, vullen de ruimte en maken alle cafés extra gezellig. In het Kleurcafé wordt dus al snel meegezongen met de liedjes, terwijl deelnemers voor het eerst in hun leven een mandala inkleuren. Terwijl ze zingen en kletsen komen ze erachter dat ze allemaal al veertig jaar in Lelystad wonen en worden al snel ervaringen van hoe het vroeger was gedeeld.

In het Verwencafé straalt Nelly (92) van alle aandacht. Nelly, al anderhalf jaar lid, zou het ook wel fijn vinden als iemand eens komt koffiedrinken. Ze wordt voorgesteld aan de sympathieke Willy. “Ik ben al oud hoor” vertrouwt ze Willy (72) toe. “Maar”, vervolgt ze, “Je bent zo oud als je je voelt”. “Mijn moeder zij altijd; de Duvel, die is pas oud”, reageert Willy. Waarop Nelly schatert: “Kun je voorstellen hoe oud de moeder van de Duvel is!” Ondertussen zijn de nagels van zowel Willy als Nelly prachtig rood gelakt en krijgt Nelly door een vriendelijke studente van De Steiger voor het eerst in haar leven make-up op. De docente legt het unieke moment vast op de foto; “Realiseer je eens hoe bijzonder dit is”, vertelt ze haar studenten.

Rond kwart over vier staan de etagères klaar vol Sinterklaaslekkernijen en cupcakes uit het Bakcafé voor de high tea. De studenten gaan rond met de zak van Sinterklaas en iedereen ontvangt een cadeautje met een gedicht; ruilen met de buren is geen probleem. Er wordt gelachen en gepraat en het duurt nog lang voordat iedereen weer naar huis gaat. Mevrouw Bodaan’s schaterlach overstemt het geheel: ze staat op uit haar rollator en danst uitbundig op de rapmuziek van drie jonge studenten, die binnenkort bij haar op bezoek gaan. Emma Bosch komt speciaal vragen wie het prachtige boek ‘Ma’ heeft gedoneerd: het stond hoog op haar wensenlijstje. Ze is er zo blij mee dat ze de gulle gever graag wil bedanken en hoopt deze persoon dan ook bij het café op 17 januari te ontmoeten. Nelly geeft het team tot slot een dikke knuffel. Ze is blij en dankbaar voor deze feestelijke dag.

De prachtige foto's zijn gemaakt door Teis Elferink.

Ook een Vraagelkaarcafé bijwonen? Kijk op www.vraagelkaar.nl/cafe om je aan te melden voor het volgende cafe in Lelystad op 17 januari.